Spor X

Nordens mest bærekraftige kontorbygg

For Vestaksen Eiendom, og i samarbeid med Dark Arkitekter, har Zinc vært med på utviklingen av Spor X. Ambisjonen var å utvikle Nordens mest bærekraftige kontorbygg. Med BREEAM-NOR Outstanding-klassifisering, passivhusstandard og energiklasse A er målet oppnådd.

Bærekonstruksjonen er utført i lokalprodusert massiv- og limtre fra Åmot i Modum, kun en halvtime unna byggeplass. Elementene er solide, og veier kun en tredjedel av betong. Ved å kun bruke tre reduseres byggets karbonfotavtrykk. Massivtreets egenskaper påvirker i stor grad inneklimaet, gir mindre støy og renere luft. I tillegg lagrer massivtre fuktighet, energi og Co2, og gir derfor lavere Co2-utslipp.

For å oppnå ambisjonen om sirkularitet er det nødvendig å være kompromissløs i valg av materialer. Zinc har vært sentrale i valg, spesifikasjon og sikring av dokumentasjon av de mest bærekraftige materialvalg for alle innvendige elementer. De karakteristiske elementene i tre danner en grunnpalett av eksponert tre med lyspigmentert olje.

Planløsningene i Spor X bidrar på sin måte til bærekraft ved å være utformet som fleksible løsninger som lar seg tilpasse ulike leietakere og ulike typer arbeidsformer, slik at bygget får et langt liv. Vi har bearbeidet og optimalisert layout for arbeidsetasjer.

I kontorarealene er det tepper i resirkulert og resirkulertbart garn. På toalettene benyttes linoleum fremfor flis, som ikke er sirkulært, og må sendes til deponi. Akustikk ivaretas med treullsement montert direkte i den eksponerte himlingen.

At bygget er lavemitterende er merkbart allerede idet man kommer inn. Man opplever en annerledes lukt og luft. Slik er Spor X et godt eksempel på et sunt bygg som ivaretar brukernes helse og komfort, og i tråd med helhetlige perspektiver på at en arbeidsplass bygget med fokus på miljø, komfort og trivsel bidrar til produktive og mer effektive arbeidshverdager. I tillegg til materialbruk og et godt servicetilbud, byr bygget på en ekstra dimensjon av inspirasjon og glede ved at foajeen er utsmykket med monumentale kunstverk signert Sverre Bjertnæs. De to største maleriene er 5×4 meter, og tanken er at bildene skal bli en del av den åpne arkitekturen i bygget, og skal «berike uten å lukke rommet».

Fakta

Kunde
AdresseDr. Hansteens gt., Drammen
Årstall2022
Samarbeidspartnere
Fotokreditt
Prosjektoversikt