Fornebuporten
Fornebuporten
Fornebuporten er et storskala utviklingsprosjekt som startet i 2012, på Fornebu like utenfor Oslo. Prosjektet ble utviklet med en visjon om å skape et nytt knutepunkt som kunne forene forretnings- og nærmiljøet, og fremme nye synergier mellom lokale beboere og kommersielle aktører. Fornebuporten ønsket å skape et innbydende miljø som kombinerte iøyenfallende arkitektur med funksjonelle og estetisk tiltalende interiører. I prosjektet samarbeidet vi blant annet med Dark Arkitekter for å sikre at de ulike løsningene oppfylte høye krav til fleksibilitet og bærekraft. Resultatet er et landemerke som definerer området og styrker tilhørigheten for både næringsliv og lokalsamfunn.
En av utfordringene våre var å tilpasse bygningsmassen for fremtidig fleksibilitet, med fokus på å optimalisere forholdet mellom åpne og lukkede rom, samt lyse og mørke områder, for å maksimere arealeffektiviteten. Prosjektet krevde en sømløs integrasjon av forskjellige funksjoner, inkludert kontorarealer, kommersielle områder og offentlige fasiliteter, hele tiden med bærekraft i fokus.
Utviklingen av "storstuen", kjent som "The Local," var også en spennende øvelse i sambruk og flerbruk, da det skulle være et inviterende sted for både allmennheten og de som jobber i byggene i området. I tillegg skulle designet reflektere den lokale kulturen og miljøet, og skape en stedstilhørighet som resonnerte med både ansatte og beboere.
Kundens omfattende tilnærming inkluderte grundig research og planlegging. Teamet gjennomførte studiebesøk til relevante prosjekter rundt om i verden for å hente innsikt og inspirasjon, som senere dannet grunnlaget for vår utvikling av designretningslinjene for Fornebuporten; Aker DNA.
Kontorarealene ble designet for å være svært fleksible, slik at de kunne tilpasses fremtidige endringer og behov for leietakere av ulik karakter og størrelse. Det ble etablert en bærekraftig leasingordning for inventaret.
Fornebuporten inkluderer et felles møtesenter med høyt servicenivå for byggets leietakere. Vi utviklet ulike konsepter for ulike møterom, hver med sitt unike tema, som bibliotek, kjøkken, kursrom og styrerom, for å imøtekomme forskjellige typer sammenkomster.
Fornebuporten var nyskapende i form av at det var et av de første utviklingsprosjektene som åpnet byggets fellesfunksjoner på bakkeplan for allmennheten. "The Local," er et multifunksjonelt område som er tilgjengelig for både publikum og byggets ansatte. The Local inkluderer resepsjonsområde, kafé, bakeri og pizzeria, bar, restaurant og personalrestaurant. De ulike tilbudene har hvert sitt uttrykk samtidig som de har en tydelig familiaritet. Felles for alle er ønsket om å ”dra ute inn”, ved bruk av møbler med referanser til utemøbler og steder som oftest finnes i parker eller uterom.
Vi utformet arealene med materialmessige gode kvaliteter og romskapende elementer, utarbeidet møbleringsplaner og stod for anskaffelser av både nye og brukte møbler, tegnet spesialinventar og designet alle dekorelementer. Designet inkluderte lokale og autentiske elementer for å skape en sterk stedstilhørighet. Skreddersydde fliser med korsstingsmønster reflekterer norsk kulturarv, og som ble brukt på elementer som takeaway-kopper for å styrke identiteten. Lokale bønder leverer produkter til serveringsstedene, og har også levert ‘tuntreet’, som er gnaget rent for bark av geitene.
I Fornebuporten, nå Akerkvartalet, har man klart å skape en harmonisk balanse mellom næringslivets behov og lokalsamfunnets forventninger. Bygget har blitt et samlingspunkt hvor både ansatte og lokalbefolkning trives, og hvor interiøret fremstår som funksjonelt, fleksibelt og identitetsskapende. Oppdragsgiveren har uttrykt stor tilfredshet med resultatet, og prosjektet har blitt et referansepunkt for fremtidige utviklingsprosjekter som søker å integrere kommersielle og offentlige rom på en helhetlig måte.
En del av det rikholdige servicetilbudet på Fornebuporten er Lifestyle – et treningssenter med state-of-the-art utstyr, samt kompetente trenere og egen fysioterapeut. I tilknytning til treningssenteret finner man garderobe og tørkerom for sykkelpendlere.
Kreditering
Team
Ragnhild Flatabø NarverudMarte Leinæs Torneby
Britt Kornum
Guri Mo
Marie Krans
Therese Fjeldberg-Norheim
Tuva Larsdatter Rønning
Stine Lanes Løvdal