Gull i en halmstakk – på jakt etter sirkulære og ultra lavkarbon materialer

Vi elsker materialer. Materialene er det mest konkrete og håndgripelige av jobben vår, men materialvalget er noe av det som skal fange opp flest krav, funksjoner, visjoner og behov. Det er super-komplekst; inneklima, termisk komfort, brann, lyd, uttrykk, styrke, råmateriale, ombruksmuligheter, materialgjenvinning, taktilitet, klimagassavtrykk, pris, levetid, farge, renhold og reparasjonsmuligheter..

Sammen med Future Built har vi sponset Lavkarbon Byggs utstilling av ultra lavkarbon materialer – her er nogen av gullkornene vi fant:

Betong på grunn kan byttes ut med oppskummet resirkulert glass. Foamglas eller Koljern er en lettvektsløsning som gir lavt klimagassavtrykk, god isoleringsverdi. radonsikring, ingen fuktgjennomtrengning og ingen tørketid.

Modul system for yttervegger med både konstruksjon og isolasjon. Ecococon består av halm, tre og leire og gir det best tenkelige inneklima for brukeren og er Passiv hus sertifisert.

Halm, papir eller treull, kles innvendig med et platemateriale eller leirepuss. Et interessant platemateriale vi heller ikke kjente fra før er Lemix. Det er en leireplate med gode temperatur- og fuktighetsregulerende egenskaper. Den er ikke brennbar, gir ekstremt god lyd isolasjon og kan anvendes i våtrom.

Platemateriale til innervegger kan bygges i Ekopanely. Sammenpresset halm kan erstatte gipsplater, pga materialtettheten i platen er den ikke brennbar, men fortsatt komposterbar etter endt funksjonell levetid. Den har gode lydisolerende egenskaper og god skrufasthet.

Leiremaling og leirepuss fra Uku. Tenk deg et bygg der materialene får puste fritt – inneklimaet bedres, farge og strukturer blir levende og du slipper et dødt lag med plastmaling.

Hunton har flere gode byggematerialer – Hunton-veggen har en komplett oppbyggeng bestående av blant annet I-bjelken som er 40% lettere enn vanlig konstruksjonsvirke. Nativo trefiberisolasjon, Hunton vindtett, Hunton intello plus, hunton vindtett plus og Fermacell fibergips.

Isocell celluloseisulasjon er et godt alternativ til mineralullsisoalsjon. Retur avispapiret er tilsatt mineralske brannhemmende salter, har gode fukt egenskaper og synker ikke sammen over tid.

Whynature har en fantastisk flott rhombeparkett, lagd utelukkende av restmaterialer etter legging.

Edenlogic er en trinnlydsisolasjonsmatte til undergulv i biologisk nedbrytbart materiale.

Søuld er en absorbent som kan monteres på vegg eller himling. Den er lagd av ålegress som årlig river seg løs og skyller opp på stranden.

https://www.lavkarbonbygg.no/
https://koljernnordic.se/
https://ecococon.eu/no/
https://lemix.eu/
https://www.ekopanely.com/
https://uku.eu/en/clay-products/
https://www.hunton.no/produkter/vegg/huntonveggen/
https://www.isocell.com/en/
https://whynature.dk/
https://edenlogic.de/en/home/
https://www.sould.dk/

Publisert 19.06.2023